Actueel nieuws

 Zoeken

 


Sint en Piet in de klas? Nee hoor, het zijn de hulppieten die aan het spelen zijn in de Sinthoek. De hulppieten en de hulpSint zijn hard bezig met alle voorbereidingen die nodig zijn voor 5 december, want dan komt Sinterklaas echt op school. De klas is heel mooi versierd met pietjes en Sintjes. Die zijn gemaakt van een kartonnen bord. Ook zijn er pieten in een zak geknutseld en hebben wij goed samengewerkt aan een groepswerk. Wij mochten hele grote pieten maken en een Sint. We moesten goed overleggen hoe we dat gingen maken. Ik denk dat luisterpiet wel heeft gehoord hoe goed het ging.

Voor de Sinttafel hebben wij heel veel spullen meegenomen, zoals  een mijter, stoomboot, handpop van Sint, piet en Americo. Ook hebben wij veel woorden geleerd die beginnen met de letter s. Zo zie je een slang, stoomboot, staf, schoen en een stift op onze lettertafel.

Ook zijn wij voor de  Sint een dansje aan het oefenen en hebben wij onze best gedaan met de pietengym! Natuurlijk hebben wij ook gesnoept van onze zelfgemaakte kruidnoten. Wat was dat leuk en het smaakte heerlijk!

Groep 1/2 b is helemaal klaar voor de komst van onze lieve Sint. Jullie ook?

Rommelpiet

Op woensdag was het al zo ver, de pieten zijn langs geweest op school. Het waren niet zomaar pieten, maar Rommelpieten. Wat was het een rommel in de klas! Tussen alle rommel lagen ook heerlijke chocolade kikkers en muizen. Gelukkig kunnen de kinderen van groep 1-2B heel goed opruimen en weten precies waar alle spullen horen. Pas toen alles opgeruimd was kwamen we erachter dat er niet alleen chocolade verstopt lag, maar bovenop de schoorsteen lag ook een cadeau!! Vol spanning hebben wij het cadeau uitgepakt. Er was voor iedereen een potlood zodat de kinderen alvast kunnen oefenen met schrijven. Nu maar hopen en afwachten of Sinterklaas nog tijd heeft om langs te komen op school... spannend!!

sinterklaasklei

Ook hebben we met de kleutergroepen echte Sinterklaasklei gemaakt. De kinderen konden zelf het recept lezen. Wat hebben we allemaal nodig en hebben we alles? Er stond ook een vraagteken op het recept. De kinderen kwamen erachter dat dat voor de cacao was. Samen hebben de kinderen één voor één de ingrediënten in de kom gedaan. Eerst alle droge ingrediënten goed mengen en daarna de natte ingrediënten. Er stond een foutje in het recept en het leek helemaal mis te gaan. Met een beetje water erbij kwam het toch nog goed. Gelukkig weten de kinderen wel dat het klei is, ook al ruikt het heel lekker, is het niet om op te eten!

Als u denkt dit wil ik zelf ook maken met mijn kind(eren), dan kan dat! Hieronder kunt u het recept vinden. De laatste foto's laten zien hoe de klei eruit ziet als het in de pan gaat en hoe de klei eruit ziet als het klaar is. 

Recept:
1 1/2 beker bloem
1/2    beker cacao
1/2    beker zout
4 eetlepels citroensap
2 bekers water
2 eetlepels olie (babyolie of olijfolie)

Meng eerst alle droge ingrediënten goed door elkaar in een kom. Voeg daarna de natte ingrediënten erbij. (Let op: je vraagt je nu vast af hoe gaat dit ooit klei worden, maar geloof me het komt goed.) Gooi alles over in een pan en blijf roeren met een houten lepel totdat het goedje een bal vormt. Je zult zien dat de klei steeds minder glanzend wordt en droog wordt. Snel werken anders brandt de klei aan! Haal de klei uit de pan en leg deze op een gladde ondergrond (aanrecht of tafel) en kneed het een aantal keren goed door (pas op: heet!). Nu is de klei klaar om te gebruiken! Bewaar de klei maximaal een maand in een goed afsluitbare bak of zak.
 

 

Gepubliceerd op 16-12-2016 door Redactie

Categorieën: categorygroep 1/2b

Bekeken: 458 keer

© 2014 obs De Bonte Tol | Gantellaan 5 | 2642 JK Pijnacker

directie mw. M. Hoos | tel hoofdgebouw 015-3699256 | tel bijgebouw 015-3699410 | info@debontetol.nl | Inloggen